26 juni 2014
Idag blev det en trevlig dagstur till ett par vingårdar i Valpolicella området där det svarta guldet växer.
Vingård Nicolis
Vi kom precis en halvtimme innan de skulle ta sin siesta 12.00. Vi är inte vana vid att det stängs mitt på dagen så det blev en miss av oss.
Vi fick gå in i en stor sal med alla viner och en trevlig blond tjej kom och bjöd upp till vinprovning av deras ca 7 vinsorter, valpolicella classico, ripasso, seccal, recioto och ett par amaroneviner. Hon hällde upp och var väldigt observant på vad vi två tyckte olika. Jag gillade det söta vinet Recioto och Jonas gillade Seccal vinet bäst. Alltså ingen av oss tyckte om höjdpunkten Amarone? Vilket förvånade mig.
Så vi köpte med en låda vin med Ripasso 750 ml 14 euro och Recioto 500 ml 24 euro och Valpolicella Classico 750 ml 6,7 euro flaskan.
Vi kan varmt rekommendera ett besök här på Nicolis de har riktigt fina viner och är super trevliga.
Recioto vin som är ett sötare vin. Gjort av 70 procent Corvina druva och
Amarone är en Recioto som fått jäsa ut helt och blivit torr.
Recioto är en sorts vin tillverkat i Veneto i norra Italien. Vinet har DOC-klassning och heter då Recioto della Valpolicella. Namnet kommer av recie som betyder öron på Verona-dialekt. Det är också "öronen" på druvklasarna, det vill säga de druvor som sticker ut och har fått mest sol, som man traditionellt har plockat för att göra detta söta, röda vin. Vinet får därmed restsötma och det är den främsta skillnaden mellan Recioton och dess närmaste släkting:Amarone della Valpolicella.
Nästa vingård El pendola som även hade en Familjerestaurang som vi verkligen rekommenderar. De lagar mat med hjärtat och ger en sån omsorg för det dukade bordet med linne och vackra glas och detaljer, och omsorgen för kunden. På tallrikarna hade det dekorerats extra med kryddor på kanten för att göra det dekorativt och till desserten glass lades det upp färska fikon från trädgården med en knippe hortensia blomma och det pudrat med florsocker så fint. Maten som vi beställde gnocci med gorgonzola och valnötter smakade himmelskt och man kände att pastan var så mjuk att den var hemmagjord 💜 det var mitt bästa matminne från Italien. Efter maten sa vi att vi ville prova deras viner och då kom en yngre blond tjej och frågade vart vi ville sitta och äta desserten och prova vinet. Vi valde att sätta oss i bersån så dit kom hon med vinerna och hällde upp för provsmak. Vi gillade deras Recioto vin 18 euro 500 ml och Ripasson 13 euro 750 ml så vi köpte med oss två lådor. Suveränt att få smaka innan man köper vinet, känns trevligt.
Vi blev behandlade som kungar här på El pendola så ni som funderar på att åka till Valpolicella rekommenderar vi denna familjegård 💜
/Cina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar